جاذبه های توریستی کرمان جزو منحصربفردترین و زیباترین جاهای دیدنی ایران هستند که شاید کمتر شناخته شده باشند. شهر کرمان به عنوان مرکز پهناورترین استان ایران، یکی از قدیمی ترین و تاریخی ترین شهرهای منطقه و کشور است. به خاطر قدمت و پیشینه زیاد، آثار و اماکن باارزش و به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص، جاذبه های طبیعی شگفت انگیزی در کرمان وجود دارند که سفر به این شهر و بازدید از آنها می تواند به یکی از خاطره انگیزترین سفرهایتان تبدیل شود.
در این مقاله از خانه آنلاین قصد داریم به معرفی جاذبه های توریستی کرمان بپردازیم. بنابراین اگر برنامه سفر به کرمان را دارید، پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه ما باشید و فرصت مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
جاذبه های توریستی کرمان و سفر به دل تاریخ
شاید در وصف جاذبه های تاریخی کرمان گفتن این جمله که «بارها و بارها ارزش دیدن دارند»، بهترین جمله باشد. کرمان شهری است که تاریخ پر فراز و نشبی داشته و اتفاقات مختلفی را تجربه کرده است. در دوران هایی به عنوان یکی از مهمترین شهرهای کشور از رونق خاصی برخوردار بوده و در زمان هایی مورد حمله غارتگران و بیگانگان و بی مهری های فراوانی قرار گرفته است.
از این رو برای سفر به دل تاریخ و پی بردن به گذشته کرمان، بهترین راه بازدید از جاذبه های تاریخی این شهر است. آثار به یادگار مانده از دوران های مختلف مانند قلعه های باستانی، عمارت های باشکوه، مساجد با معماری های بی نظیر دوران اسلامی و … جزو اصلی ترین جاذبه های توریستی کرمان محسوب می شوند. از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مجموعه گنجعلی خان
مجموعه گنجعلی خان یکی از معروفترین جاذبه های توریستی کرمان است که متعلق به دوران صفویه می باشد. گنجعلی خان حاکم مشهور کرمان در زمان شاه عباس اول صفوی بود که اقدامات زیادی در جهت ساخت بناها و آثار مختلف و آبادانی منطقه انجام داد.
مجموعه یا میدان گنجعلی خان با الهام از میدان نقش جهان اصفهان ساخته شده و شامل بخش های مختلف و زیرساختهای شهری برای توسعه شهر کرمان در آن دوران است. وسعت این مجموعه تاریخی با ارزش، 11 هزار مترمربع است که بناهای موجود در آن طی سال های مختلف ساخته شده اند.
* حمام گنجعلی خان
در بخش جنوبی مجموعه گنجعلی خان، یک حمام با معماری و تزئینات شگفت انگیز قرار دارد که در سال 989 هجری شمسی ساخته شده است. کار احداث حمام در زمان حکومت گنجعلی خان شروع و در زمان حکومت پسرش علیمردان خان تکمیل شده است. زیربنای این حمام تاریخی 1300 متر مربع است که دارای بخش های مختلفی همچون ورودی و سردر، دالان و هشتی، رختکن و میان در، سربینه و گرمخانه و خزینه می باشد.
طراحی منحصربفرد حمام گنجعلی خان موجب شده این یادگار دوران صفویه امروزه به یکی از پربازدیدترین جاذبه های توریستی کرمان تبدیل شود. در این طراحی برای آب رسانی حمام لوله کشی های مخصوصی انجام شده که به قنات نزدیک میدان متصل می شدند. آب گرم خزینه توسط آتش زدن چوب و هیزم و گرمای کلی حمام به وسیله گلخن یا تون و کانال های گربه رو زیر گرمخانه تامین می شده است.
از همان بدو ورود به حمام گنجعلی خان قطعا مبهوت تزئینات هنرمندانه و منحصربفرد آن خواهید شد. استادان معمار برای زیباتر شدن فضای حمام از نقاشی های ظریف، کاشی های رنگی، گچ بری های چشم نواز، خطاطی های دلنشین و کتیبه های سنگی استفاده نمودند.
حمام تاریخی گنجعلی خان کرمان پس از بازسازی در سال 1347، به عنوان یک موزه مردم شناسی معرفی شد. در این موزه مجسمه هایی بسیار زیبا قرار داده شده که از جنس موم هستند. این مجسمه ها افراد بومی کرمان با پوشش محلی را نشان می دهند که در حال استحمام می باشند. همچنین وسایل قدیمی مورد نیاز برای استحمام نیز در این موزه به نمایش درآمدند.
* مسجد گنجعلی خان
از دیگر جاذبه های توریستی کرمان که جزو مجموعه گنجعلی خان است، می توان به یک مسجد باشکوه اشاره کرد. دوران صفویه زمان شکوفایی معماری اسلامی و مساجد بود که این بنا نیز از مهمترین مساجد آن دوران محسوب می شود. مسجد گنجعلی خان در سال 1007 هجری قمری توسط استاد معماری محمد سلطانی یزدی ساخته شده است.
این مسجد تاریخی با ارزش که در ضلع شمال شرقی مجموعه گنجعلی خان قرار دارد، دارای فضای کوچکی (25.5 در 127.5 متر) است. معماری این مسجد به سبک معماری اصفهانی بوده و دارای تزئینات مختلفی همچون گچ بری و مقرنس کاری، نقاشی، کاربندی، کاشی کاری و سنگ کاری می باشد.
امروزه این مکان به عنوان مسجد مورد استفاده قرار نمی گیرد و بازدید از آن برای عموم آزاد است. شما می توانید همه روزه از ساعت 7 الی 20 به جز روزهای تعطیل رسمی از این جاذبه گردشگری کرمان بازدید کنید.
* مدرسه و کاروانسرای گنجعلی خان
در قسمت شرقی مجموعه گنجعلی خان یکی دیگر از جاذبه های تاریخی کرمان واقع شده است. مدرسه و کاروانسرای گنجعلی خان که در سال 1007 هجری قمری ساخته شده است، در ابتدا به عنوان یک مدرسه علمیه مورد استفاده قرار می گرفت. این مدرسه یکی از مهمترین مراکز آموزشی کرمان در زمان صفویه بود اما با حمله آقا محمدخان قاجار تخریب شد.
سپس در اواسط قرن سیزدهم این مکان بازسازی و مرمت گشت و به عنوان کاروانسرا فعالیت خود را ادامه داد. معماری مدرسه و کاروانسرای گنجعلی خان کرمان به شکل مدور با یک حیاط مرکزی است. ساختمان این مکان تاریخی دو طبقه بوده که شامل اتاق های مختلف برای برگزاری کلاس ها و محل استراحت و زندگی محصلین می باشد. در زمان قاجار نیز از این اتاق های برای اسکان مسافرین استفاده می شد.
* ضرابخانه گنجعلی خان
اگر از علاقمندان به سکه هستید و کلکسیونی از سکه های مختلف جمع آوری کردید، فرصت بازدید از ضرابخانه گنجعلی خان را از دست ندهید. این اثر تاریخی در دوره صفویه محل ضرب سکه بوده و امروزه به عنوان یکی از مهمترین موزه های سکه ایران فعالیت می کند. بنابراین گشت و گذار در این ضرابخانه می تواند برایتان بسیار هیجان انگیز باشد.
در بخش شمالی مجموعه گنجعلی خان و روبروی حمام آن، بنایی منحصربفرد با گنبدی بلند وجود دارد که با نام ضرابخانه شناخته می شود. این مکان که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است، از ارزش تاریخی بالایی برخوردار می باشد.
تا زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار در این مکان ضرب سکه به شکل سنتی و با استفاده از ذوب فلزات و ریختن آنها در قالبهای مخصوص و چکش کاری، انجام می شد. سپس ناصرالدین شاه روش های جدیدی برای ضرب سکه را وارد ایران کرد. در اثر گذر زمان ساختمان ضرابخانه تخریب شد و در سال 1350 هجری شمسی مورد بازسازی قرار گرفت.
پس از مرمت تا سال 1370 هجری شمسی این مکان به عنوان نمایشگاه محصولات فرهنگی فعالیت می کرد. و در نهایت از سال 1370 به بعد به عنوان موزه سکه به فعالیت خود ادامه داد. سکه های زیادی از دوران های گذشته مانند اشکانیان، ساسانیان، عباسی، ایلخانی، تیموری، سلجوقی، صفوی، زندیه، قاجار و پهلوی در این موزه در معرض نمایش قرار گرفته اند.
* آب انبار گنجعلی خان
آب انبار گنجعلی خان که با نام آب انبار علیمردان خان نیز شناخته می شود، یکی دیگر از جاذبه های توریستی کرمان واقع در مجموعه میدان گنجعلی خان است. این آب انبار تاریخی در سال 1029 هجری قمری ساخته شده و به نام پسر گنجعلی خان نام نهاده شده است.
این یادگار ارزشمند دوران صفویه یکی از معتبرترین آب انبارهای عصر خود تلقی می شده و از اهمیت ویژه ای برای مردم آن دوران برخوردار بوده است. آب انبار علیمردان خان که دارای معماری زیبا با سردری باشکوه و تزئیناتی هنرمندانه و چشم نواز می باشد، محل اصلی تامین آب کرمان در زمان حکومت گنجعلی خان محسوب می شده است.
مجموعه ابراهیم خان
اگر قصد بازدید از یک مجموعه تاریخی شگفت انگیز دیگر در میان جاذبه های توریستی کرمان را دارید، باید به سراغ مجموعه ابراهیم خان بروید. این مجموعه که از بخش های مختلفی تشکیل شده است، از یادگاری های دوران قاجار و زمان حکومت فتحعلی شاه محسوب می شود.
این مجموعه باارزش توسط ابراهیم خان ظهیرالدوله، حاکم وقت شهر کرمان جهت رفاه حال مردم ساخته شده و شامل بناهای زیر می شود:
* مدرسه ابراهیم خان
ابراهیمیه یا همان مدرسه ابراهیم خان در سال 1323 قمری ساخته شده که در زمان خود به عنوان یک مرکز آموزشی مهم شناخته می شد. بد نیست بدانید که این اثر تاریخی همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد و به عنوان یک مکان درس و برگزاری کلاس های مباحثه طلبه ها و اسکان آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
معماری این مدرسه به صورت یک پلان مستطیل شکل با ساختمان دو طبقه است که حجره ها در چهارضلع و اطراف حیاط مرکزی قرار دارند. مدرسه ابراهیم خان از بخش های مختلفی مانند کلاس های درس، حجره و اتاق های خادم و چراغ دار، کتابخانه، ایوان، شاه نشین و … تشکیل شده است.
برای تزئینات این مدرسه نیز استادان معمار عناصر زیبایی همچون کاشی کاری، طاق بندی، گچ بری، مقرنس کاری، کاربندی، کشته کاری و درهای ارسی چوبی با شیشه های رنگی را به کار برده اند. محرابی نیز مزین به کاشی هفت رنگ در قسمت ایوان قرار دارد که اوج هنر معماری اسلامی آن دوران را به نمایش گذاشته است.
* حمام ابراهیم خان
از دیگر بخش های مجموعه ابراهیم خان که به عنوان یکی از زیباترین جاذبه های توریستی کرمان شناخته می شود، می توان به حمام تاریخی اشاره کرد. این حمام باشکوه از تزئینات کاشی کاری نوع خشتی هفت رنگ، مقرنس کاری، کاربندی و … برخوردار است.
شما می توانید از بخش های مختلف حمام ابراهیم خان مانند سردر، راهروها، رختکن، ایوان ها، حوضخانه، گرمخانه و … بازدید کنید. با اینکه زمان زیادی از ساخت این حمام می گذرد، اما همچنان این مکان به عنوان یک حمام سنتی مورد استفاده قرار می گیرد.
* آب انبار ابراهیم خان
آب انبار ابراهیم خان یکی از کاربردی ترین آب انبارهای کرمان در زمان خود محسوب می شده است. همانند سایر بخش های مجموعه ابراهیم خان و آثار تاریخی به جا مانده از کرمان، این آب انبار شگفت انگیز نیز از معماری هنرمندانه و تزئینات چشم نوازی برخوردار است. بخش وروردی و سردر آب انبار از طریق یک دهلیز سقف دار و پلکانی به قسمت پاآب و مخزن اصلی متصل می شود.
* بازار ابراهیم خان
بازار ابراهیم خان که با نام قیصریه زرگری نیز شناخته می شود، یک بازار سرپوشیده با الهام از معماری صفویه است. سقف این بازار به صورت هنرمندانه کاربندی شده است. طول این بازار 100 متر بوده و دارای غرفه ها و حجره های متعددی است. ورودی آب انبار، حمام و مدرسه ابراهیم خان نیز در این بازار قرار دارد.
گنبد جبلیه
در قسمت شرقی شهر کرمان می توانید یک بنای عجیب با معماری جالب و زیبا ساخته شده از سنگ و گچ را تماشا کنید که به گنبد جبلیه یا گنبد گبری معروف است. درباره قدمت و کاربری این بنا اطلاعات دقیقی در دست نیست. برخی از تاریخ شناسان معتقدند این مکان مقبره یکی از زرتشتیان بوده و برخی دیگر بر این باورند که یک آتشکده است.
با اینکه سبک این بنای تاریخی با ارزش مشابه سبک معماری آتشکده ها نیست اما حدس بر این است که قدمت گنبد جبلیه به پیش از اسلام بازمی گردد. این بنا در دوره های مختلف مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته و کاربری های گوناگونی داشته است.
از شگفتی های گنبد گبری کرمان می توان به معماری آن اشاره کرد که تماما از سنگ ساخته شده است. قسمت پایین آن به صورت یک هشت ضلعی طراحی شده که دیوارهایی ضخیم و طاق نمای قوسی دارد. گنبد این بنا آجری بوده و داخل آن دارای تزئینات گچبری می باشد که بیشتر آن از بین رفته است.
این بنای ارزشمند در سال 1316 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت می رسد. در سال 1383 پس از مرمت و بازسازی گنبد جبلیه به محل موزه سنگ کرمان تبدیل می شود و بیش از 100 قطعه سنگ های حجاری شده و کتیبه های دوره های مختلف در این مکان در معرض نمایش قرار می گیرند.
بازار بزرگ
بازار تاریخی کرمان که جزو آثار ملی ایران است، به عنوان طولانی ترین راسته بازار کشور شناخته می شود. بیشتر قسمت های بازار بزرگ پس از قرن هشتم هجری قمری ساخته شده و از سبک معماری منحصربفردی برخوردار است. این مکان در زمان های مختلف یکی از اصلی ترین مراکز داد و ستد در سر راه جاده ابریشم محسوب می شده است.
به خاطر خرید و فروش و صادرات و واردات پارچه، ظروف مسی، صنایع دستی، ادویه و دیگر اجناس، بازار بزرگ کرمان نقش پررنگی در رونق اقتصادی منطقه داشته است. در این بازار راسته های مختلفی وجود دارد که به یکدیگر متصل می باشند. بسیاری از جاذبه های توریستی کرمان مانند مسجد وکیل، مسجد گنجعلی خان، چندین حمام تاریخی و … در این بازار قرار دارند.
از مهمترین بخش های بازار بزرگ کرمان می توان به بازار نقاره خانه، بازار مسگری، بازار زرگری، چهارسوق ها و تیمچه ها، بازار گنجعلی خان، بازار اختیاری، کاروانسرای هنود، بازار و مجموعه وکیل، بازار مظفری، بازار عزیز، بازار آهنگری، بازار ارگ، بازار سردار، بازار قلعه محمود، بازار میدان قلعه و … اشاره کرد.
آتشکده زرتشتیان
آتشکده زرتشتیان کرمان در سال 1303 هجری شمسی در دوران حکومت پهلوی اول احداث شده است. بنای این مکان تاریخی از آجر بوده و داخل آن آتشی مقدس شعله ور است. این آتش از دوره ساسانیان روشن نگه داشته شده است، به همین دلیل آتشکده کرمان از اهمیت ویژه ای در بین جامعه زرتشتیان برخوردار است.
در حال حاضر این مکان به موزه مردم شناسی زرتشتیان تبدیل شده و به جرات می توان گفت تنها موزه ای در جهان است که می توانید با بازدید از آن با آیین زرتشتی به صورت کامل آشنا شوید. همچنین ساختمانی نیز در کنار این آتشکده ساخته شده که به موزه متعلق است. در این موزه بخش های مختلفی وجود دارد و اشیا گرانبهایی مانند کتاب های قدیمی و لباس های مخصوص زرتشتیان نگهداری می شود.
باغ شاهزاده ماهان
اگر می خواهید تجربه ای متفاوت در بازدید از جاذبه های توریستی کرمان داشته باشید، باید به سراغ باغ شاهزاده ماهان بروید. می توانید با یک تیر دو نشان زده و علاوه بر باغ گردی و گردش در محیطی سرسبز و دل انگیز، از بناهای تاریخی باشکوهی نیز دیدن کنید.
در دل کویرهای اطراف کرمان باغی دلنواز قرار دارد که یکی از 9 باغ ایرانی و مشهور جهان محسوب می شود. قدمت باغ شاهزاده ماهان به دوران قاجار بازمی گردد که توسط محمد حسن خان حاکم وقت کرمان ساخته شده است. این باغ باشکوه به نام شاهزاده عبدالحمید میرزا ناصرالدوله فرمانفرمایان، نوه دختری ناصرالدین شاه و حاکم کرمان نامگذاری شده است.
معماری این باغ تمام عیار ایرانی قطعا نگاه شما را مبهوت خود می کند. باغ ماهان از بهترین باغ های شیب دار یا مطبق است که جوی آبی روان به شکلی تماشایی و بی نظیر به صورت پلکانی در آن جاری است. وسعت این باغ 5.5 هکتار بوده و از پوشش گیاهی و درختان متنوع و متعددی برخوردار است.
در انتهای باغ یک کوشک با معماری به سبک قاجاری وجود دارد که محل زندگی صاحب باغ بوده است. در حال حاضر این مکان به یک رستوران خصوصی، نمایشگاه و غرفه فروش صنایع دستی و آتلیه عکاسی با لباس های سنتی تبدیل شده است.
گنبد مشتاقیه
گنبد مشتاقیه که با نام های آرامگاه مشتاقیه و سه گنبدان نیز شناخته می شود، از یادگاری های اواخر دوران زندیه و اوایل دوران قاجار است. این مکان محل دفن یکی از صوفیان مشهور قرن سیزدهم هجری به نام مشتاق علی شاه است. این فرد مبتکر و ابداع کننده سیم چهارم ساز سه تار است که هم اکنون این سیم به نام سیم مشتاق مشهور است.
این مکان در ابتدا برای تدفین حاکم وقت کرمان یعنی میرزا حسین خان راینی در اواخر دوره زندیه ساخته شده است، اما پس از دفن مشتاق علی شاه به نام گنبد یا آرامگاه مشتاقیه نام گذاری گردید. این جاذبه تاریخی کرمان از معماری حیرت انگیزی برخوردار است که دارای تزئیناتی همچون نقاشی، کاشی کاری، گچ بری، کاربندی و مقرنس کاری است.
حمام وکیل
حمام وکیل یکی از زیباترین جاذبه های توریستی کرمان است که در بازار بزرگ قرار دارد. این حمام بخشی از مجموعه وکیل محسوب می شود که در دوره قاجار در سال 270 هجری قمری به دستور حاکم وقت کرمان یعنی محمد اسماعیل خان نوری ساخته شده است.
معماری این حمام به سک زندیه و قاجاربه بوده و از بخش های مختلفی تشکیل شده است. ورودی، سربینه، گرم خانه و خزینه مهمترین قسمت های حمام وکیل کرمان به شمار می روند. ستون های سنگی زیبا، کاشی کاری های رنگی، سرامیک کاری و حجاری از مهمترین تزئینات این مکان تاریخی هستند.
اگر علاقمند به اماکن تاریخی هستید، پیشنهاد می کنیم فرصت بازدید از حمام وکیل کرمان به عنوان یکی از زیباترین حمام های ایرانی را از دست ندهید. شما می توانید همه روزه از ساعت 8:30 الی 20 از این اثر ارزشمند و شگفت انگیز دیدن کنید.
یخدان مویدی
با بازدید از یخدان مویدی به عنوان یکی از خاص ترین جاذبه های گردشگری کرمان، متوجه هوش و خلاقیت استادان معمار در دوران های گذشته خواهید شد. این مکان از معماری منحصربفردی برخوردار است که توانسته به مدت بسیار طولانی یخ مورد نیاز اهالی کرمان را تامین کند.
این اثر از یادگاری های اواخر دوره صفویه است که در زمان نبود برق و کارخانه های یخسازی و یخچال، مهمترین مکان نگهداری یخ در روزهای گرم تابستان محسوب می شده است. حمام مویدی کرمان از خشت خام و ملات گل ساخته شده و دارای بخش های مختلفی همچون مخزن، حصار، استخر و چاله یخ است.
خانه هرندی
کرمان به عنوان یکی از شهرهای قدیمی و تاریخی کشور دارای عمارت ها و خانه های باشکوه و ارزشمندی است که امروزه به عنوان جاذبه های توریستی کرمان شناخته می شوند. خانه هرندی با المان های معماری ایرانی و غیر ایرانی یکی از زیباترین و خاص ترین عمارت های به جا مانده از دوران قاجار در کرمان است.
این مجموعه حیرت انگیز از بخش های مختلفی مانند باغ، بنای مرکزی، گاوگرد، حمام، آشپزخانه و … تشکیل شده است. امروزه در خانه یا باغ هرندی موزه های باستان شناسی و سازهای سنتی دایر هستند که این مکان را به یک باغ موزه شگفت انگیز تبدیل کرده اند. در این موزه ها آثار کشف شده ای همچون ظروف سفالی، سنگی، فلزی، شیشه ای و کتیبه های سنگی قرون مختلف و سازهای سنتی قدیمی نگهداری می شوند.
مسجد ملک
مسجد ملک یکی از قدیمی ترین مساجد کرمان است که پیشینه ای چند صد ساله دارد. این بنای تاریخی در سال 478 هجری قمری در زمان حکومت سلجوقیان ساخته شده است. در آن زمان از مسجد ملک به عنوان اولین مسجد جامع شهر و مرکز تجمعات کرمان استفاده می شد.
بخش های مختلفی مانند صحن ها، شبستان ها، محراب ها، برج سلجوقی، ایوان ها و … در مسجد ملک وجود دارند که به مرور زمان از ابتدای کار احداث تا امروزه ساخته شده اند. معماری مسجد ملک نشان دهنده اوج هنر استادان دوران های مختلف سلجوقیه، آل بویه، زندیه، صفویه، قاجاریه و … است. این مسجد که در سال 1346 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، هم اکنون نیز به عنوان یک مرکز دینی فعال می باشد.
مسجد جامع
برای علاقمندان به آثار تاریخی، کرمان یکی از بهترین شهرهای ایران است؛ زیرا اماکن مختلفی با معماری های کم نظیر و باشکوه دارد که یادگاری های ارزشمندی از دوران های گذشته به شمار می روند. مسجد جامع یا همان مسجد جامع مظفری یکی دیگر از جاذبه های توریستی کرمان است که متعلق به دوران حکومت آل مظفر می باشد.
این مسجد چهار ایوانی در قرن هشتم هجری قمری ساخته شده و از معماری منحصربفرد با تزئینات حیرت انگیز همچون کاشی کاری، گچ بری، آجر کاری، مقرنس و … برخوردار است. مسجد جامع کرمان فراز و نشیب زیادی در طول تاریخ داشته و بارها مورد آسیب و تخریب و سپس بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
باغ فتح آباد
باغ فتح آباد از دیگر جاذبه های تاریخی کرمان است که با نام عمارت بیگلربیگی نیز شناخته می شود. این اثر ارزشمند متعلق به دوران قاجار بوده که ساخت باغ جهانی و معروف شاهزاده ماهان از آن الهام گرفته شده است. این باغ زیبا با فضایی دلنشین و عمارتی باشکوه توسط حاکم وقت کرمان به نام فضل علی خان بیگلربیگی در سال 1255 هجری قمری و زمان حکومت محمد شاه قاجار ساخته شده است.
باغ فتح آباد به عنوان محل زندگی، استراحت و تفریح حاکمان کرمان در ادوار مختلف مورد استفاده قرار می گرفته است. بخش های مختلف باغ بیگلربیگی کرمان شامل ساختمان اصلی، موزه حکام، اتاق نقاشی، عمارت چهار فصل، زمین های کشت داروهای گیاهی و محوطه بیرونی می شود.
قدم زدن در محوطه باغ در کنار حوضی بزرگ و زیبا و تماشای فضای دل انگیز و عمارت بی نظیر آن، می تواند به خاطره ای به یادماندنی از سفر به کرمان برایتان تبدیل شود. از این رو پیشنهاد می کینم حتما در برنامه کرمان گردی خود بازدید از این جاذبه توریستی را در نظر بگیرید.
آرامگاه شاه نعمت الله ولی
آرامگاه شاه نعمت الله ولی یکی از برجسته ترین جاذبه های گردشگری و جاهای دیدنی کرمان است. این مجموعه تاریخی دارای بخش های مختلفی مانند بقعه، چله خانه، صحن وکیل الملک، رواق شاه عباسی، صحن میرداماد، صحن اتابکی، صحن حسینیه، کاروانسرا و موزه است که در دوران های گوناگون ساخته شده اند. بنابراین می توانید ویژگی های معماری متفاوت و منحصربفردی را تماشا کنید.
ساختمان اولیه این بنا به صورت اتاقی چهارگوش با سقف گنبدی طراحی شد که به مرور زمان قسمت های دیگری به آن اضافه گشت. بیشتر ساخت و سازها در آرامگاه شاه نعمت الله ولی کرمان مربوط به دوران شاه عباس صفوی و ناصرالدین شاه قاجار است. این مکان تاریخی در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این مکان محل دفن شاه نعمت الله ولی موسس سلسله نعمت اللهی در تصوف است که قدمت آن به دوران صفوی بازمی گردد. سید نورالدین نعمت الله کرمانی، یک طریقت جدید در تصوف ایجاد کرد و از بزرگان و اقطاب صوفیان به شمار می رود. وی آثار متعدد عرفانی به نثر از خود برجای گذاشته که شامل قصاید، غزلیات، مثنویات، دوبیتی ها و … می شود.
قلعه اردشیر
در جنوب شرقی شهر کرمان بقایای قلعه ای تاریخی وجود دارد که یکی از مهمترین جاذبه های توریستی کرمان به شمار می رود. این قلعه که با اهداف نظامی و دفاعی ساخته شده متعلق به دوران ساسانیان است و از ارزش تاریخی بسیار بالایی برخوردار می باشد.
از آنجایی که این قلعه بر بلندای یک کوه ساخته شده است، به نام قلعه کوه نیز شناخته می شود. معماری شگفت انگیز قلعه اردشر بابکان کرمان قطعا شما را هنگام بازدید از آن مبهوت خود می کند. با اینکه قسمت های زیادی از این قلعه باستانی از بین رفته است اما همچنان شکوه و زیبایی خود را دارد.
طبیعت شگفت انگیز و جاذبه های توریستی کرمان
جاذبه های توریستی کرمان فقط به آثار تاریخی و اماکن باستانی محدود نمی شوند. اگر از علاقمندان به طبیعت هستید، می توانید در سفر به کرمان از جاذبه های طبیعی این منطقه بازدید کنید و لحظات خاطره انگیزی را سپری نمایید. برخی از این جاهای دیدنی طبیعی کرمان در نزدیکی شهر و برخی دیگر در فاصله دورتر قرار دارند که هر کدام از ویژگی ها و زیبایی مخصوص به خود برخوردار می باشند.
جنگل پردیسان قائم
جنگل پردیسان قائم که با نام های پارک پردیسان و پارک جنگلی قائم نیز شناخته می شود، در کوه های صاحب الزمان کرمان واقع شده است. این پارک جنگلی وسعتی در حدود 230 هکتار دارد و تمام درختان آن دست کاشت هستند. از این رو به عنوان بزرگترین جنگل دست کاشت ایران شهرت فراوانی دارد.
شما می توانید در این مکان علاوه بر لذت بردن از محیط دل انگیز و طبیعت ناب، از امکانات رفاهی و تفریحی متنوعی نیز بهره ببرید. از مهمترین این امکانات و تفریحات می توان به رستوران، کافی شاپ، استراحتگاه، مسیرهای پیاده روی و دوچرخه سواری، پیست کارتینگ، پیست موتورسواری، پینت بال، سالن آمفی تئاتر و … اشاره کرد.
کوه های اطراف جنگل پردیسان قائم نیز بهترین مکان برای علاقمندان به ورزش مفرح کوهنوردی محسوب می شوند. با بالا رفتن از این کوه ها می توانید منظره و چشم انداز بی نظیری از شهر کرمان را تماشا کنید.
پیست اسکی سیرچ
شاید شما هم از عاشقان زمستان و ورزش های مخصوص این فصل مانند اسکی هستید. در این صورت می توانید برای تجربه یک روز هیجان انگیز و به یادماندنی به سراغ پیست اسکی سیرچ کرمان بروید. این پیست بزرگترین پیست اسکی جنوب شرق کشور محسوب می شود که جزو جاذبه های توریستی کرمان می باشد.
با اینکه روستای سیرچ در استان کویری کرمان واقع شده اما به خاطر کوهستانی بودن منطقه، روستایی منحصربفرد است. شما می توانید علاوه بر استفاده از پیست اسکی، در سیرچ به بازدید سرو کهنسال، مدرسه تاریخی، خانه هوشنگ مرادی کرمانی از نویسندگان معروف، آبگرم و تماشای طبیعت بکر و زیبای آن بروید.
آبشارهای فوسک
آبشارهای فوسک یا آبشارهای دره سختی، از دیگر جاذبه های طبیعی کرمان هستند که در فاصله 30 کیلومتری شهر قرار دارند. این آبشارها به عنوان یکی از محبوبترین مقاصد سفرهای یک روزه اطراف کرمان شناخته می شوند. شاید به خاطر کویری بودن، تصور منطقه ای پرآب با طبیعت بکر و زیبا در اطراف کرمان برایتان ممکن نباشد. اما دره سختی با آبشارهای زیبای خود نظر شما را درباره طبیعت کرمان تغییر می دهد.
این آبشارها که در دامنه شمال شرقی کافر کوه قرار دارند، بر اثر جریان رودخانه در فصل بهار تشکیل می شوند و ارتفاع آنها به 3 متر می رسد. آب این آبشارها و رودخانه دره سختی در پایین دست برای مصارف کشاورزی باغ های منطقه شهداد مورد استفاده قرار می گیرند. برای رسیدن به این آبشارها باید از روستای فوسک مسیری خاکی با شیب بالا را طی کنید. این مسیر دارای پیچ و خم زیاد بوده و پیمودن آن سخت است. برای رفتن به این منطقه و تماشای این آبشارهای زیبا بهتر است از راهنمایان محلی مناسب کمک بگیرید.
آبشارهای سیمک
در 35 کیلومتری شمال کرمان، در روستایی زیبا به نام کوهپایه، یکی دیگر از جاذبه های توریستی کرمان واقع شده است. آبشارهای سیمک را می توان به عنوان مشهورترین جاذبه های طبیعی کرمان معرفی کرد که طرفداران زیادی دارند.
پیمایش دره سیمک و بازدید از آبشارهای خروشان که از بالای صخره ها به پایین می ریزند، می تواند خاطره ای فراموش نشدنی از سفر به کرمان برایتان رقم بزند. در این دره 13 آبشار کوچک و بزرگ وجود دارد که ارتفاع آنها متفاوت است. اشکال صخره های این دره نیز از دیگر جذابیت های آن محسوب می شوند که نظیر آنها در کشور بسیار کم است.
بازدید از جاذبه های توریستی کرمان و تجربه سفری به یادماندنی
همانطور که گفته شد کرمان به عنوان یکی از مقاصد جذاب سفر در کشور شناخته می شود که جاهای دیدنی بی نظیری دارد. شما با هر سلیقه ای می توانید از سفر به کرمان لذت ببرید؛ اگر از علاقمندان به تاریخ باشید، کرمان را می توان همانند اصفهان، یزد و شیراز بهشت آثار باستانی و اماکن منحصربفرد دانست. اگر جزو افرادی هستید که عاشق طبیعت و طبیعتگردی بوده و ترجیح می دهید اوقات خود را در جاهای دیدنی طبیعی سپری کنید، جاذبه های طبیعی کرمان قطعا شما را شگفت زده خواهند کرد.
بنابراین برای بازدید از جاذبه های توریستی کرمان گزینه های متنوع و متعددی پیش رو دارید. امیدواریم با استفاده از مطالب ارائه شده بتوانید سفری دلنشین و به یادماندنی به کرمان را تجربه کنید.