دوربین مداربسته را در واقع به کلیه سیستم هایی نام نهاده اند که که در محل خود ثابت بوده و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال انتقال میدهند. از آنجا که اغلب این دوربین ها در حفاظت، و بحث حفظ حوتدث و امنیت یم محل خاص بکار می رود این واژه بیشتر به همین حیطه موضوع اشاره دارد اما معنی دیگر آن حتی دوربین های ویدیو تلفن و کنفرانس نیز شاید بشود استفاده کرد. شما نیز لازم است از تاریخچه و پیدایش و همچنین انواع دوربین و کاربرد های های آن آشنا شوید تا در موقع خرید دوربین مداربسته یک خرید مناسب و به صرفه داشته باشید.
تاریخچه دوربین مداربسته
نخستین سیستم های از خانواده مداربسته در سال 1942 میلادی توسط شرکت بسیار پرآوازه زیمنس آلمان به منظور مشاهده پرت های موشکی مورد اسفاده قرار گرفت.
در آن زمان یک مهندس آلمانی بنام “والتر بروچ” با نصب این دوربین ها برای اولین بین اهالی فن شناخته شد.
در آمریکا نیز برای نخستین دفعه در سال 1949 مربوط به سیستمی به اسم “وریکون” بود که در تبلیغات شناخته شد. از آن پس سیستم های ضبط تصاویر از نوع دوربین های رده مداربسته در برخی پایگاه های فضایی آن دوران جهت ضبط تصاویر پرتاب موشک ها نیز رواج یافت و خیلی زود روی آنها سوار شد تا جایی که تصاویر را همراه با صدا توانست مخابره کند.
اولین رونمایی از دوربین مداربسته در بین جمعیت عمومی و شناسایی گسترده این محصول در سال 1973 بود. زمانی که در میدان تایمز نیویورک این دستگاه به منظور جلوگیری از جرایم و اتفاقات غیر مترقبه در محدوده های مختلفی نصب شد اما نقش چشمگیری در کاهش جرایم ایفا نتوانست ایفا کند. تا ایتکه در سال 1980 دوربین های مداربسته در حجم انبوه و اطلاع رسانی های بسیار در آمریکا بخصوص در مراکز عمومی بکار گرفته شد. بنظر می آمد استفاده از دوربین مداربسته راهی بخصوص و کارگشا در مقایسه با بکارگیری نیروهای پلیس برای شناسایی جرایم باشد و با گذشت زمان تقریبا موفقیت آمیز هم بوده است.
بتدریج برخی از حرفه ها و مشاغل که در تیرراس و معرض سرقت قرار داشتند نیز به دوربین مداربسته اعتماد کردند. در سال 1990 تجهیزات اصلی تنها با قابلیت ” ضبط بعد از شناسایی حرکت” موجود بودند که استفاده از دوربین مداربسته را در این کشور رواج داد. تا قبل از آن، دستگاه های ضبط تصاویر تا با توجه به میزان حجم ذخیره و قابلیت ها بسیار ح.زه فعالیت ضعیفی داشت. از نیمه دوم سال 1990 پلیس دوربین های زیادی را در سطح های مختلف از اماکن شهری جاسازی کرد.
در انگلستان نیز استفاده از دوربین مداربسته بسیار پس از اتفاقات آمریکا جای خود را پیدا کرد. شهر “نورفولک” انگلستان توانست خود را اولین شهری معرفی کند که دوربین ها در آن نصب شدند.بطور کلی در دهه میلادی بین 1990 تا 2000 استفاده از این تجهیزات و محصولات الکتریکی در بسیاری از کشورها شناخته شد و مورد اسفاده نیز قرار گرفت.
کاربردهای دوربین مداربسته
شاید اغلب ما این محصولات را با تصویربرداری از یم محل میشناسیم اما در حقیقت در سیستم کاربرد های آن به سیستم های حفاظتی محدود نمیشوند و در موارد بسیار حساس و سرنوشت سازی از جمله کاربردهای پلیسی ، نظامی، فضایی ،صنعتی ، کنترل ترافیک ، ارتباطات ویدیویی، و بسیاری دیگر از مواقع ضروری بار دیگر اهمیت و ارزش خود را به اثبات میرسانند. در واقع شما نیز برای جستجوی خرید و آگاهی از قیمت های مختلف این دوربین ها باید اهداف خود را از بین گزینه های بالا مشخص نمایید تا بتوانید خریدی مطمعن و به صرفه داشته باشید.
جلوگیری از ارتکاب جرایم
کاربرد دوربین های مداربسته در جلوگیری از وقوع جنایات مختلف و حتی درگیری های افراد نیز غیر قابل چشم پوشی است. در این بین نباید جلوگیری از جرایم رانندگی را نیز فراموش کنیم. استفاده نامحسوس از دوربین های مخفی که انواع خاصی نیز دارند بسیار در بین فراد رایج تر شده است. بطور مثال می توان به دوربین های دستگاه های خود پرداز و یا دوربین فلتی های مخفی در خانه و محل کار اشاره کرد.
طبق آخرین گزارش های بیرون آمده و نمودار جرایم موجود در آمریکا و انگلستان نشان می دهد بعد از نصب دوربین های مداربسته در نقاط حساس و پرتردد 51 درصد از تعداد جرایم کم شده است. در فرودگاه ها این درصد ارتکاب توانسته کاهش 23% و در سایر مراکز عمومی هم 7% کاهش را تجربه کرده است.
کاربرد صنعتی
در کارخانجات صنعتی نیز از دوربین های مداربسته در محل ها یا مراحلی از کار که حضور فیزیکی انسان خطرناک،دشوار یا حتی غیر ممکن است نیز بهره گرفته می شود. در کارخانجاتی مثل کارخانجات شیمیایی یا نیروگاه های هسته ای.در مراکز صنعتی استفاده از دوربین های اسکن خط تولید و دوربین های حرارتی رواج زیادی دارد.
کنترل ترافیک
امروزه در اکثر کشورهای جهانکه در پیشرفت زبانزد هستند و یا کشور های در حال توسعه نیز از دوربین های مداربسته برای کنترل ترافیک در حجم بسیار گسترده بهره میبرند. مثلا در شرایطی که میزان ترافیک در خیابان ها بسیار بالاست به رانندگان موجود در سایر خیابانها نیز وضعیت گزارش داده میشود.
امنیت نقل و انتقالات
درسیستم حمل و نقل عمومی از دوربین مداربسته برای جلوگیری از حوادث غیر قابل پیش بینی در اثر خارج از دید بودن محل راننده و یا حرکت در نقاط کور راننده بسیار اهمیت دارند.این امر در متروها نیز برای کنترل درهای ورود و خروج و چک کردن سوار یا پیاده شدن مسافران استفاده میشود.
انواع دوربین مداربسته
از نظر نوع سیگنال دوربین ها متفاوت هستند
- دوربین های آنالوگ
- دوربین های تحت شبکه یا آی پی های مختلف
- دوربین های مخصوص و دو منظوره
- از نظر شکل ظاهری و کاربرد های اصلی نیز با یکدیگر متفوت اند:
- دوربین های بسیار پر کاربر دام
- دوربین های مختلف صنعتی
- دوربین های مینیاتوری
- دوربین های با قابلیت دید در شب بوسیله مادون قرمز
- دوربین های بسیار معروف و خاص موتورایز و اسپید دام
- از نظر قاب و پوشش
- دوربین های مخصوص با قابلیت ضد آب
- دوربین های فلتی مخفی
- دوربین های قاب فانتزی
- دوربین های نوع آنالوگ
این دوربین هارا باید اولیه ترین نوع این محصولات بدانیم که برای دریافت و ارسال داده های متفاوت اعم از صدا و تصویر از امواج بسیار معروف نوع آنالوگ استفاده می کنند. صدا و تصویر این دوربین ها هر یک توسط کواکسیال های منحصربه فردی انتقال داده میشوند که یک رشته از سیم ها ازوجود هر نوع اختلال و نویز بر سیم اصلی جلوگیری میکند.
میزان شفافیت داده های ارسالی این دوربین ها در واقع تابعی از امواج آنالوگ میباشد. امواج آنالوگ همواره در دیدراس اختلال و نویز قرار دارند.اختلال هایی همچون تداخل الکترومغناطیسی و نویز های ناشی از نوسانات جریان برق عملکرد این نوع از تجهیزات را تحت الشعاع قرار میدهد.
در برخی از موارد که ارسال تصاویر و صدا از طریق بدون سیم انجام میگیرد این دوربین ها کیفیت و کارایی پایین خود را نشان میدهند. یعنی در ارسال تصاویر به طور آنالوگ ممکن است داده های شما با ضعف تصاویر و یا نمایش ناقص اطلاعات روبرو شود که در این مواقع پیشنهاد میشود از سایر محصولات موجود در بازار خریداری نمایید و با هزینه اضافی تر خیال خودتان را از بابت دریافت کامل و بی تقص اطلاعات راحت کنید.
برای اینکه داده های مناسبی را از ضبط تصاویر آنالوگ دریافت کرده باشید باید این تصاویر و ویدیو هارا به فرمت دیجیتال تبدیل کنید. که برای این امر هم میبایستی دستگاه ضبط تصاویر دیجیتال تهیه کنید.
با وجود ایرادات گفته شده برای این نوع دوربین اما باز هم به دلیل قیمت ارزانترش خواهان و طرفداران بسیاری را در بین دوربین های موجود در بازار به خود اختصاص داده است.
در این میان در کشور ایران سرعت دیجیتالی شدن دوربین های مورد استفاده در مقایسه با سطح جهانی بسیار کند تر است و هنوز هم بسیاری از افراد دوربین نوع آنالوگ را ترجیح میدهند که این امر ریشه در وضعیت اقتصادی کاربران نیز دارد.
در تکمیل مطالب گفته شده باید به اصلی ترین مزایا و معایب این دوربین ها هم اشاره کنیم.
مزایای دوربین های آنالوگ
- قیمت پایین این محصول اصلی ترین برگ برنده آن هم محسوب میشود
- تنوع گسترده و حجم تولیدی بسیار زیاد بخصوص در بازار ایران
- سادگی نصب و پروسه اجرای این دوربین نسبت به سایر دوربین ها
معایب دوربین های آنالوگ
- کیفیت پایین تر و وضوح تصاویر نسبت به دیجیتال
- امکان نویز پذیری و ایجاد اختلال به دلیل استفاده از سیستم و کابل آنالوگ
- هزینه بالای سیم کشی کواکسیال و سایر ابزار مورد نیاز
- ارتباط بیسیم با کیفیت پایین و ایمنی کم
با توجه به مطالب ارائه شده باید در یک جمع بندی نهایی بگوییم که شما عزیزان در رابطه با خرید و هزینه دوربین های مدار بسته ابتدا باید مقصد خود را از به کار گیری این محصول دقیق بدانید که مثلا برای چه محلی از منزل یا محیط کار لازم دارید سپس برای خرید اقدام نمایید. در کنار این هم باید اشاره کنیم که سیستم های دیجیتال این محصول همانند دوربین های موتورایز و اسپید دام دو نوع بسیار شناخته شده و پرکاربرد به شمار میروند که در صورت لزوم استفاده از آنها پیشنهاد میشود.