کشور ترکیه با توجه به نزدیکی ایران و شباهت های فرهنگی، پایین بودن هزینه تحصیل، یکی از اولین انتخاب های کسانی است که با بودجه ی کم قصد تحصیل در خارج از کشور دارند. در سالهای اخیر ترکیه به کشوری مهم در زمینه آموزش تبدیل شده است و به یکی از کشورهای مطرح در زمینه ی آموزش تبدیل شده است. دولت ترکیه برای دانشجویان خارجی امکانات رفاهی زیادی را فراهم کرده است به همین دلیل در چند سال اخیر از بیشتر کشورها مانند، ایران، عراق، ترکمنستان، روسیه، قزاقستان، اکراین، چین، هندوستان و … برای ادامه ی تحصیل به کشور ترکیه مهاجرت می نمایند. افزایش کیفیت آموزش و همچنین افزایش استانداردهای زندگی در این کشور؛ از جمله عوامل موثر در انتخاب دانشجویان خارجی برای تحصیل در ترکیه می باشد.
شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه
اگرچه شرایط ورود دانشجویان خارجی به دانشگاههای دولتی و خصوصی یکسان است، اما در دانشگاه های مختلف ممکن است مدارک و شرایطی که از شما درخواست می کنند کمی متفاوت باشد، برای همین برای کسب اطلاعات دقیق تر و جزئی تر می توانید به وب سایت دانشگاه مد نظر خود مراجعه نمایید. کشور ترکیه حدود 170 دانشگاه دولتی و خصوصی دارد، دانشگاه های خصوصی و دولتی ترکیه سعی بر آماده کردن دانشجویان خود برای ورود به بازار کار می باشند. در این بخش می خواهیم شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه را بطور کامل توضیح دهیم، پس با ما همراه باشیم.
شرایط پذیرش دانشجو در ترکیه در دوره های کارشناسی
دانشجویان خارجی که قصد تحصیل در دانشگاه در ترکیه را دارند باید ابتدا مدارک مورد نیاز خود را به طور کامل تکمیل و آماده ی تحویل نمایند. مدارک زیر برای دانشجویان خارجی که مایل به تحصیل در دانشگاه های ترکیه هستند مورد نیاز است:
-
فرم پذیرش دانشجو
هر دانشگاه فرم پذیرش مخصوص به خود را دارد و این فرم ها باید به طور کامل پر و ارسال شود.
-
مدرک دیپلم
مدرک دیپلم شما باید توسط ترجمه ی رسمی شود و مهرو امضای کنسولگری ترکیه را داشته باشد.
-
ریز نمرات دیپلم
ریز نمرات نیز باید توسط مترجم رسمی ترجمه شود و مهر و امضای وزارت خارجه در ایران یا توسط کنسولگری ایران در ترکیه مهر و امضا شود، همچنین شما پس از ترجمه رسمی در نوتر نیز می توانید ثبت کنید (بجای مهر کنسولگری یا وزارت خارجه در ایران)
-
هزینه ثبت نام
فیش واریزی شهریه نیز برای ثبت نام دانشگاه مورد نیاز است باید تا مهلت تعیین شده در تقویم آموزشی به واحدهای مربوطه دانشگاه ارائه شود. ثبت نام برای کسانی که مشکلاتی مانند تاخیر در تحویل مدارک و یا مفقود شدن مدارک دارند امکان پذیر نیست.
-
مدرک زبان
تحصیل در ترکیه به دو زبان ترکی و یا انگلیسی و یا ترکیبی از هر دو انجام می شود، برای اینکه دانشجویان خارجی در ترکیه بتوانند تحصیل نمایند، باید در آزمون های مهارت زبان شرکت کنند و نمره ای که دانشگاه مربوطه از شما درخواست دارد را کسب کنید. برای مثال برخی از دانشگاه ها با مدرک تومر B1 را قبول می کنند اما برخی دیگر باید شما تومر سطح C را داشته باشید تا بتوانید در کلاس ها حاضر شوید. دانش آموزانی که نتوانند در آزمون های مهارت زبان نمره لازم را کسب کنند به مدت یک (1) سال آموزش آمادگی زبان را می بینند که به آن حاضرلیک نیز گفته می شود. پس از این آموزش ها، دانشجویانی که موفق به اخذ مدرک زبان شدند، مجاز به ورود به کلاس ها و برنامه های دانشگاه می باشند.
آزمون ورودی دانشگاه های ترکیه برای اتباع خارجی
از سال 2011 تغییری در سیستم ورودی دانشگاه های دانشجویان خارجی در ترکیه ایجاد شد. آزمون دانشجویان خارجی تا سال 2011 سالی یک بار توسط سیستم آموزشی مرکزی برگزار می شد. اما اکنون هر دانشگاهی این آزمون را که به نام YÖS شناخته می شود در خود آن دانشگاه برگزار می کند. شما اطلاع دقیق از تاریخ آزمون، نمرات پایه و شرایطی که برای ورود به آزمون وجود دارد را از وب سایت دانشگاه مدنظر خود بررسی نمایید و ثبت نام نمایید. آزمون ورودی دانشگاه برای دانشجویان خارجی؛ در همه ی دانشگاه ها انجام می شود.
اجازه اقامت تحصیلی ترکیه
دانشجویان خارجی که مایل به تحصیل در دانشگاه در ترکیه هستند باید اجازه اقامت دریافت کنند. اجازه اقامت توسط اداره مهاجرت در شهرهای محل زندگی آنها صادر می شود. طبق قانون مربوطه، دانشجویان خارجی باید ظرف مدت حداکثر سه ماه پس از ورود به ترکیه درخواست راندوو خود را به اداره گوچ ارسال نمایند. اجازه اقامت دانشجویان خارجی هر ساله یا دو ساله تمدید می شود.
بیمه سلامت دانشجویان
داشتن بیمه درمانی معتبر در ترکیه برای گرفتن اقامت الزامی می باشد و هزینه های درمانی دانشجو را به طور کامل پوشش می دهد. برخی از دانشگاه ها می توانند هزینه های بهداشت و درمان دانشجویان خارجی را پوشش دهند. اما اگر دانشگاه چنین امکاناتی نداشته باشد، تمام هزینه های بیمه سلامت دانشجویان خارجی به عهده خودشان خواهد بود.
دانشجویان قبل از تحصیل در ترکیه چه کاری باید انجام دهند؟
- دانشجویان باید قبل از درخواست در مورد شرایط پذیرش آن دانشگاه تحقیق کنند.
- اگر شما اطلاعات کافی در مورد ترکیه و دانشگاه های ترکیه ندارید، باید از مشاوران و کارشناسان باتجربه در این امر راهنمایی بگیرید. تیم خانه آنلاین در این راه می تواند در کنار شما باشد و اطلاعات مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه را در اختیار شما قرار دهد. با این حال، جدای از اینها، اطلاعاتی وجود دارد که دانشجویان پس از آمدن به ترکیه یا شروع زندگی تحصیلی خود باید به دست آورند.
- جزئیاتی مانند شهری که دانشگاه مد نظر شما در آن قرار دارد، مزایای زندگی در این شهر، معایب شهر، محل اقامت، حمل و نقل عمومی، هزینه های خوراک و پوشاک در آن شهر را باید بررسی نمایید و حتی به آن شهر قبل از گرفتن پذیرش سفر کنید و چند روزی اقامت داشته باشید و شرایط را از نزدیک بررسی کنید. امکاناتی مانند بیمارستان، امنیت را باید از قبل بررسی کنید و اقدامات لازم را انجام دهید.
- فارغ از تمام این جزئیات، دانشجویان خارجی باید در مورد دانشگاه، گروه آموزشی، هیات علمی و رشته ای که انتخاب می کنند به خوبی تحقیق کنند. اگر آنها به فکر بازگشت به کشور خود هستند، باید احتمالات ادامه حرفه انتخابی خود در کشورشان را از قبل بررسی نمایند و در این باره تحقیقات خود را انجام دهند. دانشجویان باید فرصت هایی که دانشگاه مد نظر در اختیار دانشجویان خارجی قرار می دهد نیز باید تحقیق نمایند. و بررسی نمایند که دانشگاه چه امکاناتی را در آینده در اختیار شما قرار خواهد داد.
مزایای تحصیل در ترکیه برای دانشجویان خارجی
- مزیت های تحصیل در ترکیه برای دانشجویان خارجی هر ساله در حال افزایش است. ترکیه با افزایش کیفیت آموزشی و تنوع در رشته های تحصیلی، توجهات را به خود جلب می کند. البته زیبایی های طبیعی و فرهنگی و موقعیت ژئوپلیتیکی آن مورد توجه دانشجویان و همچنین گردشگران قرار می گیرد. یکی دیگر از دلایل مهم ترکیه برای ادامه ی تحصیل، جایگاه ترکیه در آموزش است. ترکیه کشوری است که کیفیت آموزش و تحصیل در آن بسیار بالاست و هر سال بر میزان آن افزوده می شود.
- ترکیه همچنین زیر نظر آموزش عالی اروپا قرار دارد. مدارک اعطا شده توسط دانشگاه های ترکیه در تمام کشورهای اروپایی به رسمیت شناخته می شود. بسیاری از برنامه های تبادل دانشجو مانند اراسموس، فارابی و مولانا به طور فعال در ترکیه وجود دارد و شما یک سال تحصیلی را می توانید به یکی از دانشگاه هایی که در حوزه ی اروپا قرار دارد بروید و دو ترم خود را در آنجا بگذرانید. اطلاعات دقیق در مورد برنامه های تبادل دانشجو را می توانید از امور دانشجویی دانشگاه ها دریافت کنید.
- یکی دیگر از دلایل مهم تمایل دانشجویان خارجی به تحصیل در ترکیه، تنوع تحصیلی است. در کل 209 دانشگاه در ترکیه وجود دارد. در این دانشگاه ها رشته های زیادی در مقطع کارشناسی، کاردانی و کارشناسی ارشد وجود دارد که دانشجویان می توانند انتخاب نمایند.
- زیبایی های طبیعی، آب و هوا، تنگه ها، ثروت های فرهنگی، ساختار چند مذهبی و چند زبانه و مهمان نوازی ترکیه نیز بر جذابیت آن افزوده است. بافت تاریخی، شهرهای دانشجو پسند و اهمیتی که به هنر، علم و فرهنگ داده می شود نیز قابل توجه است.
- برای دانشجویانی که به ترکی علاقه مند و کنجکاو هستند، تحصیل در ترکیه امکان فراگیری زبان جدید را افزایش می دهد. ترکی زبانی است که با قرار گرفتن در محیط و استفاده از آن آسان تر می شود. برای دانشجویان خارجی، تحصیل در ترکیه می تواند فرصتی برای یادگیری و توسعه همزمان دو زبان باشد. آنها می توانند با استفاده از زبان انگلیسی در آموزش و ترکی در زندگی روزمره مهارت های زبانی خود را در مدت کوتاهی بهبود ببخشند. در صورتی که دانشجویان در آزمون مهارت زبان در دپارتمان هایی که آموزش به زبان ترکی ارائه می دهند قبول نشوند، می توانند با شرکت در کورس زبانی که دانشگاه برای آنها برگزار می شود و حاضرلیک نام دارد آموزش زبان را شروع کنند و زبان ترکی یا انگلیسی را یاد بگیرند.
خوابگاه برای دانشجویان در ترکیه
ترکیه 2.9 درصد از تعداد دانشجویان بین المللی در جهان را در خود جای داده است. در حالی که در سال 2000 حدود 18 هزار دانشجوی بین المللی در ترکیه ثبت نام کرده بودند، تا سال 2022 بیش از 300 هزار دانشجوی بین المللی از 198 کشور وجود دارد.
دانشگاه های ترکیه برای رفاه حال دانشجویان خارجی خود خوابگاه دانشجویان را در اختیار می گذارد. اکثر دانشگاه های دولتی و خصوصی خوابگاه مختص به خود را دارند و شرایط پذیرش آن بسته به دانشگاه متفاوت می باشد. برای همین برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت دانشگاه مراجعه نمایید. هزینه ی خوابگاه های دانشگاه ها بسته به شهر و دولتی یا خصوصی بودن دانشگاه متفاوت است.
خوابگاه های خصوصی در استانبول
استانبول بزرگ ترین شهر استانبول می باشد و دانشگاه های دولتی و خصوصی زیادی دارد. خوابگاه های خصوصی زیادی در شهر استانبول در مناطق مختلف آن وجود دارد. هزینه این خوابگاه ها بسته به تعداد تخت، منطقه و محله، امکانات خوابگاه و … متفاوت است.
پاسخ به سوالات متداول درباره ی تحصیل در ترکیه
دانشگاه های ترکیه شرایط سنی دارند؟
خیر، دانشگاه های ترکیه هیچگونه شرایط سنی ندارند و شما تنها با داشتن مدرک دیپلم می توانید اقدام به پذیرش نمایید.
شهریه دانشگاه های ترکیه چقدر است؟
دانشگاه های دولتی هزینه ی بسیار پایینی دارند و حدود 2 الی 5 هزار لیر در سال می باشند، اما شهریه دانشگاه های خصوصی به دلار است و بسته به این که رشته انتخابی شما چیست متفاوت می باشد و حدود 2 الی 20 هزار دلار در سال می باشد.
من مدرک زبان ندارم و سطح مقدماتی هستم، آیا میتوانم در دانشگاه های ترکیه پذیرش بگیرم؟
بله، دانشجویانی که سطح زبان آنها پایین است و مدرک زبان ندارند پس از ثبت نام در دانشگاه به مدت یک سال بدون پرداخت هیچ هزینه ای دوره ی زبان برای آنها گذاشته می شود.